Ongestoord werken aan je scriptie

Algemeen 0 comments

Vrijwel elke student komt er op een gegeven moment mee in aanraking, de scriptie. Het schrijven van een scriptie is één van de meest gevreesde studiefases door studenten, en toch is het erg belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. Kort gezegd is het schrijven van een scriptie het einde aan een (lange) studieperiode op het MBO, HBO of WO. Zelf heb ik mijn scriptie van februari tot en met juni dit jaar geschreven en gedurende deze periode heb ik gemerkt dat een goede voorbereiding ook echt het halve werk is. Onderstaand zullen de, in mijn ogen, drie belangrijkste tips voor het schrijven van een scriptie besproken worden.

Tip 1: De juiste benodigdheden

Wat ik zelf gemerkt heb gedurende het schrijven van een scriptie is dat het erg belangrijk is om de scriptie te schrijven op een goedwerkende laptop. Ik begon mijn scriptie met mijn oude laptop, welke ik op de middelbare school al gekocht had. Na een paar weken merkte ik dat de laptop niet ideaal was voor het schrijven van een scriptie. Meerdere malen per dag liep mijn laptop vast en als ik informatie van internet wilde halen kostte dat erg veel tijd. Daarom ben ik gaan zoeken naar leuke aanbiedingen en kortingen voor een nieuwe laptop. Hierbij heb ik tevens rekening gehouden met de interne opslag van de laptop. Een scriptie en verdere bijlages nemen immers veel opslagruimte in beslag. Daarom heb ik als toevoeging aan mijn laptop een SSD gekocht, waarmee ik de interne opslag van mijn laptop maar liefst verdubbelde. Hierdoor wist ik zeker dat ik genoeg opslag zou hebben om mijn scriptie zonder problemen te kunnen schrijven.

Tip 2: Begin op tijd

En met op tijd beginnen bedoel ik niet een aantal weken van tevoren. Wellicht ben je nu gewend om maximaal een week voorafgaand aan een tentamen te beginnen met leren. Gedurende een scriptietraject zal hier toch echt verandering in gebracht moeten worden. Afhankelijk van de planning die je voorafgaand maakt, zal je hier elke keer een week speling aan toe moeten voegen. Het kan immers voorkomen dat je ziek bent, een (mogelijk) interview afgezegd wordt of de docent geen tijd heeft om feedback te geven. Belangrijk is dan dat de planning niet in de war raakt. Zorg er daarom voor dat je voor elke stap in de planning, één week vooruit loopt.

Tip 3. De afstudeerbegeleider is je beste vriend

Erg belangrijk om te weten is dat de afstudeerbegeleider in veel gevallen ook de beoordelaar van je scriptie is. Als de begeleider gedurende het afstudeertraject heeft gezien dat je veel tijd en energie hebt gestoken in de scriptie en daarbij ook goed geluisterd hebt naar zijn of haar tips, zal dit 100% ten goede komen voor het eindresultaat.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad en voor iedereen die zijn of haar scriptie gaat schrijven, veel succes!

Author Meteenkorting