Houd de rittenregistratie goed bij!

Als jij een zaak hebt die bestelwagens heeft, is het belangrijk om een ritregistratiesysteem bij te houden. Door middel van deze registratie kan je ook privé rijden in de wagen. De persoon die op dat moment in het voertuig aan het rijden is, moet de ritregistratie wel goed bijhouden. Toch is het voor velen onduidelijk wat dit precies inhoudt en hoe het werkt. In dit artikel geven we daar een uitleg over. 

 

Zo werkt een rittenregistratie

Voor de belastingdienst moet je bijhouden hoeveel kilometers je hebt gereden voor privégebruik in zakelijke voertuigen. Dit is belangrijk om bij te houden, omdat jij per jaar niet meer dan vijfhonderd kilometer mag rijden, anders moet je belasting betalen.

Als je wel meer rijdt, moet je dit meteen melden. Om dit zelf bij te houden neemt heel veel tijd in beslag, maar is ook minder nauwkeurig dan als je het een systeem laat doen.  

De werknemer die in de wagen rijdt, moet zelf de registratie bijhouden. Als de rittenregistratie niet klopt, kan dat een flinke boete opleveren. Bij zo’n boete moet je niet denken aan tientallen euro’s, maar eerder aan duizenden euro’s. Houd je gereden kilometers dus goed bij, want anders kan dit je veel kosten opleveren. 

 

Wanneer is het een privérit? 

Om de kilometers van een privérit bij te houden, is het als allereerst belangrijk om te weten wat voor soort rit het is. De belastingdienst heeft hier precieze regels voor opgesteld, zodat jij als bestuurder precies weet wanneer je zakelijk of privé bezig bent. Het rijden van thuis naar werk via de gebruikelijke route is zakelijk en het rijden naar een klant is ook zakelijk. Alle kilometers die jij in de auto rijdt die niet zakelijk zijn, zijn voor privé gebruik. Houdt dus rekening met dat je goed moet opletten wat privé is, want zodra je aan het maximum zit, mag je de auto helemaal niet meer privé gebruiken.

 

Hoe moet dit worden bijgehouden? 

In enkele gevallen kan het bijhouden van het aantal gereden kilometers veel werk zijn. Je kunt dit allemaal handmatig bijhouden, maar als je er tijd op wilt besparen kan je het ook bijhouden via een systeem. Dit is ook nauwkeuriger dan wanneer je het handmatig doet, want handmatig kan je al snel per ongeluk onjuiste informatie doorgeven. Zo’n kleine fout kan voor hoge boetes zorgen. 

Als jij als manager of ondernemer ook privé wilt rijden in auto’s of busjes van de zaak, is het dus belangrijk om de rittenregistratie bij te houden. Want als je dit nauwkeurig bijhoudt mag je tot een limiet van 500 kilometer rijden in een auto van de zaak. Bekijk goed hoe je dit doet, want als je het verkeerd doet, kan dat boetes opleveren. 

Author Meteenkorting