Alles over vitamine D

Vitamine D is een populaire vitamine. Wat we allemaal weten over vitamine D is dat het goed voor ons is, maar wat het precies doet in het lichaam is voor velen een raadsel. Vitamine D speelt een grote rol in de botstofwisseling, maar dat is niet het enige wat het doet. In dit artikel lees je alles over vitamine D.

Wat doet het?

Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten en is dus goed voor de instandhouding van normale botten. Dit is algemeen bekend en vele weten dit ook. Het zorgt er namelijk voor dat calcium uit voeding opgenomen kan worden. Vitamine D2 en vitamine D3 zijn de meest biologisch beschikbare vormen van vitamine D. Het klinkt allemaal als een ingewikkeld verhaal, maar alles staat in verband met elkaar. Vitamine D is de enige soort vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken. Dit komt voornamelijk door zonlicht dat in de huid wordt aangemaakt. Daarnaast komt deze vitamine uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Dit gaat om grote maar ook om kleine hoeveelheden. In Nederland wordt vitamine D vooral aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

De botstofwisseling

Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten. Calcium zit vooral in melk, kaas, zalm, broccoli, boerenkool, abrikoos, tofu, noten, etc. Dat wat we binnenkrijgen via de voeding, of aanmaken in de zon moet eerst nog worden omgezet in een actieve vorm. We hebben dit dus nodig in ons lichaam om onze botten sterk te houden. Naarmate we ouder worden, hoe minder sterk onze botten worden. Het is dan ook wel vanzelfsprekend dat we dan meer vitamine D en calcium nodig hebben.

Spierfunctie

Buiten de botstofwisseling beïnvloed vitamine D ook onze spierfunctie. Een tekort kan spierzwakte en spierkrampen veroorzaken. Als de vitamine D op een goede balans zit in het lichaam, zorgt dit voor een beter evenwichtsgevoel waardoor het risico op vallen veel kleiner is. Kortom: het is erg belangrijk dat er een goede balans is. Je voelt je daardoor fitter, er is minder kans op vallen en dus minder kans op klachten.

Disclaimer: dit is algemene informatie over vitamine D en calcium wat het in je lichaam doet. We willen niet aanraden om vitamine D te slikken of hier een recept voor aan te vragen. Als je na het lezen van dit artikel denkt dat dit nodig is, overleg met je huisarts. Dit is algemene informatie.

Author Meteenkorting