Wil jij een gevelbekleding gaan plaatsen en wil je hier hout bij gaan gebruiken? Dat is niet zo gek, want hout is hier zeer goed geschikt voor. Wel zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten, voordat je gaat beginnen aan deze relatief lastige klus. In dit artikel lees je de belangrijkste tips voor een geslaagde klus bij het plaatsen van een gevelbekleding van hout.
De basis: kiezen voor de juiste houtsoort
Welke houtsoort je kiest voor je gevelbekleding, is afhankelijk van jouw eigen wensen en voorkeuren. Hierbij kun je letten op de houtdikte, maar ook voor uiteenlopende profielen. Een ander belangrijk punt wat je aandacht verdient, is de kwaliteit van de houtsoort. Wanneer je kiest voor hardhout, kies je voor een houtsoort met een lange levensduur. Dit is van groot belang voor houten gevelbekleding. Wel is hardhout relatief zwaar. Wil je een lichtere houtsoort? Dan kun je ook thermisch gemodificeerd hout overwegen.
Stap twee: Kies voor de juiste constructie
Voordat je jouw gevelbekleding gaat bevestigen, is het belangrijk dat de dragende constructie hierbij sterk genoeg is. Kies voor dit onderdeel van de klus dan ook voor hout met voldoende sterkte. Je kunt dit hout selecteren op basis van de duurzaamheidsklasse (klasse één of twee past hier goed bij). Daarnaast moet je ook een folie aanbrengen die ervoor zorgt dat de spouw tussen de gevelbekleding en de muur droog blijft.
Stap 3: De montage
Je bent nu klaar om de gevelbekleding te gaan bevestigen. Let hierbij goed op de ventilatie, zodat eventuele verschillen in temperatuur goed gemanaged kunnen worden. Dit kun je doen door een ventilatieprofiel te plaatsen op twee plekken: kort onder de rand van het dak en onderop de bekleding. Let er bij de montage ook goed op dat je het hout voldoende ruimte geeft. Je moet hierbij rekening houden met een ruimte van minimaal 2 millimeter tussen de diverse planken.
Stap 4: De afwerking
Ben je klaar met het aanbrengen van de gevelbekleding? Vergeet de afwerking niet! Wanneer je de bekleding op de juiste manier behandelt, verleng je de levensduur ervan. Investeer hiervoor dus in een goede beits, zo heb je zo lang mogelijk plezier van de gevelbekleding. Let op: niet alle soorten gevelbekleding hebben nog een extra behandeling nodig. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van je materialen en producten voor de afwerking.
Met dit stappenplan kun jij goed voorbereid aan de slag met jouw houten gevelbekleding! Welke materialen ga jij gebruiken voor je klus?